Inschaling duikbrevet

Ook voor duikers die ergens anders, of binnen een ander opleidingssysteem hebben leren duiken is er natuurlijk plaats binnen onze vereniging.

PADI Als je al een PADI brevet hebt is er uiteraard niets dat hoeft te veranderen. Maar als je bij een ander opleidingssysteem hebt leren duiken, ook dan kun je bij ons terecht. In principe kunnen we vanuit elk opleidingssysteem een overgang afspreken, maar omdat in Nederland de overgang tussen NOB/CMAS en PADI de meest belangrijke is, is deze hieronder verder uitgewerkt. Als je een andere opleiding hebt gedaan, dan kunnen we dat natuurlijk ook bepalen. Neem hiervoor contact op met de opleidingscoördinator.

NOBCMASErkenning van NOB/CMAS brevetten
Het is (in principe) niet mogelijk om een brevet 'om te zetten', zowel niet vanuit PADI naar CMAS als omgekeerd. Het principe is dat de duikervaring wordt erkend en dat iemand met een NOB/CMAS brevet kan inschrijven voor een opleiding bij PADI volgens de onderstaande regels. Je kunt de overeenkomst tussen PADI en CMAS ook lezen via de volgende link.

Europese normen
Sinds 2004 zijn er een aantal Europese normen vastgesteld door CEN voor de duikopleidingen, zowel voor recreatieve duikers, als voor instructeurs. CEN staat voor Comité Européen de Normalisation, oftewel Europese Normeringcommissie. In de tabel hieronder vind je deze ook opgenomen. Belangrijkste voordeel van zo'n regeling is natuurlijk om de consument te beschermen en een vergelijking van brevetten makkelijker te maken. PADI voldoet met zijn opleidingen volledig aan deze normen en heeft ook actief deelgenomen aan de totstandkoming ervan. De “European Recreational Training Standards” zijn van toepassing op alle landen in de Europese unie en een aantal naburige landen.
Bron: PADI Training Bulletin, 2004 Q3.

NOB/CMAS
⇒ ⇒ ⇒
PADI Euro norm Benaming
    Scuba Diver EN 14153-1 Duiker niveau 1 – Duiker onder toezicht
    Open Water Diver EN 14153-2 Duiker niveau 2 – Autonome duiker
1 ster mag inschrijven voor Advanced Open Water   Geen overeenkomstige kwalificatie
1 ster 
plus minimaal 9 duiken waaronder een nachtduik, navigatie duik en diepe duik (> 18 m)
mag inschrijven voor Rescue cursus   Geen overeenkomstige kwalificatie
2 ster mag inschrijven voor Divemaster cursus EN 14153-3 Duiker niveau 3 – Duikleider
    Assistant Instructor EN 14413-1 Instructeur niveau 1
    Open Water Scuba Instructor EN 14413-2 Instructeur niveau 2


Voor meer info, stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.