Vliegen na het duiken

Bron: DAN Alert Diver, 2e kwartaal 2009

Een stukje geschiedenis

In het laatste decennium (1993-99) hebben DAN en Duke University medical Center experimenteel onderzoeken gedaan naar vliegen na het duiken in het Center for Hyperbaric Medicine and Environmental Physiology. De volgende aanbevelingen voor sportduikers tonen de consensus die door de deelnemers bereikt werd tijdens de 2002 Flying After Diving Workshop. Deze workshop betreffende vliegen na het duiken was georganiseerd door het Divers Alert Network om vertegenwoordigers uit de sportduikwereld samen te brengen met deskundigen uit andere duikgemeenschappen.
De aanbevelingen zijn gebaseerd op eerder gepubliceerd werk en recente, experimentele onderzoeken die beschreven zijn in de Workshop Proceedings. Ze slaan op persluchtduiken gevolgd door een vlucht op cabinehoogtes van 610 tot 2.438 meter voor duikers die geen symptomen van decompressieziekte (DCZ) hebben.
Deze consensus aanbevelingen zouden de kans op DCZ tijdens vliegen na het duiken kunnen verminderen, maar garanderen niet dat DCZ voorkomen wordt. Oppervlakte-intervals voor de vlucht, langer dan de aanbevelingen, zullen de kans op DCZ nog verder terugbrengen.

De aanbevolen richtlijnen

Duiken binnen de nultijden

Een enkele nultijdenduik: een minimum oppervlakte-interval voor de vlucht van 12 uur wordt aangeraden.
Verschillende duiken per dag of verschillende dagen achtereen duiken: een minimum oppervlakte-interval voor de vlucht van 18 uur wordt aangeraden.

Duiken waarbij decompressiestops nodig zijn

Er bestaat weinig experimenteel of gepubliceerd bewijs waarop een aanbeveling voor decompressieduiken gedaan kan worden. Een oppervlakte-interval voor de vlucht die beduidend langer dan 18 uur duurt, lijkt voorzichtig te zijn.

Voor een verdere bespreking

Als je meer wilt weten over de geschiedenis van vliegen na duiken en de zaken die erbij komen kijken, bestel dan een exemplaar van de DAN Flying After Diving Workshop Proceedings (productcode 401- 6400) van de DAN website catalogus op: DAN Europe.